Om man är ute efter ett sätt att dölja sin IP-adress, ta sig förbi de geografiska begränsningarna som Netflix har samt skydda sig från övervakning och cyberattacker så är en VPN det bästa valet. Det finns numera hundratals olike VPN-leverantörer att välja mellan då efterfrågan på dessa tjänster är så hög, och en av dem är den VPN som vi ska ta en titt på idag: F-Secure Freedome VPN. De har funnits på marknaden under en utomordentligt lång tid, men har de vad som krävs för att anses vara en högkvalitativ VPN-leverantör? Detta ska vi tala mer om nedan.

Snabbfakta om F-Secure Freedome VPN

F-Secure Freedome VPN hade sin början år 1998 i Finland, vilket betyder att de är en av de äldsta VPN-tjänsterna på marknaden. För närvarande har de 30 servrar i 23 olika länder samt ett enkelt gränssnitt som kommer att hjälpa en på traven mot att lära sig hur VPN-tjänster fungerar. Med en pengarna-tillbaka garanti inom 30 dagar samt en relativt låg kostnad för prenumerationen så har F-Secure Freedome VPN dessa positiva aspekter att ha i åtanke.

Funktionerna som F-Secure Freedome VPN kan bjuda på är bland annat att dölja ens IP-adress, skydda ens Wi-Fi upplevelse tack vare ett OpenVPN protokoll samt en stark AES-256 kryptering. Som om detta inte vore nog får man dessutom tillgång till innehåll som annars har en geografisk blockering samt att ens dagliga aktiviteter på nätet blir skyddade. Detta är dock någonting som i princip alla VPN-tjänster kan bjuda på, så vi ska gå in lite mer i detalj.

Jurisdiktion i Finland

Ens privata uppgifter bör förbli just privata, och här gjorde F-Secure Freedome VPN ett bra val av att placera sitt högkvarter i just Finland. Det här landet har nämligen några av de mest strikta sekretesslagarna i världen. Användningen av en VPN-tjänst har i de flesta fallen att göra med viljan att dölja sin identitet och aktivitet på nätet, så visst ses sekretess som någonting utomordentligt viktigt.

Om man är bekant med 5 eyes jurisdiktionen så består detta partnerskap av Kanada, Australien, Nya Zealand, UK samt USA. 5 eyes jurisdiktionen tillåter dem att dela med sig av ens information över hela världen, så om ens VPN-tjänst råkar ligga belägen i USA kan de när som helst tvingas att lämna över data som de samlar in. Då F-Secure Freedome VPN inte ligger inom några av de här länderna blir det automatiskt bättre för ens sekretess.

Säker kryptering

En mycket stor fördel när man talar om just F-Secure Freedome VPN är det faktumet att de drar nytta av AES-256 krypteringen som är den starkaste krypteringen på marknaden. AES-256 krypteringen är helt säker mot potentiella attacker från hackare och just därför ser vi definitivt det som en stor fördel att F-Secure Freedome VPN använder sig av den.

Därtill är det inte omöjligt att data läcks när man använder sig av en VPN, och det är just DNS läckor som är den största boven. Läckorna ser till så att ens riktiga identitet och plats kan komma fram, och olyckligtvis nog kan det hända även när man använder en VPN. Det är här som F-Secure Freedome VPN står ut i mängden. Efter sex olika tester utan några läckor överhuvudtaget ser vi detta som en stor fördel för F-Secure Freedome VPN.

Ganska bra hastighet

Alla VPN-tjänster som man använder sig av kommer att sakta ner ens dator en smula, men hur mycket detta märks beror på vilken VPN man väljer. Vissa varianter kan sakta ner ens dator så mycket som 90 % medan andra knappt märks överhuvudtaget. När det kommer till just F-Secure Freedome VPN går det ganska fort både inom de europeiska och amerikanska servrarna med nedladdningshastigheter som enbart går ner 14-37 %. Jämfört med en stor mängd andra VPN-tjänster är detta mycket positivt.

Att kringgå geografiska begränsningar

Om man använder Netflix har man säkerligen märkt att det svenska utbudet är ganska litet jämfört med det amerikanska. De flesta länder har sitt eget särskilda Netflix-utbud som man inte kan komma åt om man bor utanför det landet, men just det här brukar VPN-tjänster användas till för att kringgå de geografiska begränsningarna. Netflix har numera märkt hur många VPN-tjänster det finns som tar sig igenom kryphålet, och de har därför blockerat en stor mängd VPN.

Olyckligtvis nog är F-Secure Freedome VPN just en av de VPN-leverantörerna som inte riktigt fungerar hos Netflix. Vid ett test av fem olika servrar fungerade inte fyra av dem. Den sista klarade att ta sig in på Netflix, men den var rent för långsam för att ens kunna titta på några filmer med. Tyvärr kan vi därför säga att F-Secure Freedome VPN inte är ett bra val om man vill använda den för att kringgå geografiska begränsningar.

Nackdelar med F-Secure Freedome VPN

Om man är en av de kunderna som föredrar att betala med kryptovalutor för att förbli anonym så kommer detta tyvärr inte att vara ett alternativ hos F-Secure Freedome VPN. De må ha ett flertal olika kreditkort, Paypal samt direkt banköverföring, men anonyma betalningsmetoder är ingenting som man kan förvänta sig. Gällande deras kundsupport är den relativt högkvalitativ, men det är viktigt att påpeka hur live chatten ofta är avstängd för okända anledningar, så om man vill ha en 24/7 tillgång till live chatt kommer inte F-Secure Freedome VPN alltid att finnas där för en.

Servrarna är tyvärr en stor nackdel då de enbart bjuder på 30 servrar i 23 olika länder. Detta kanske låter som ganska mycket om man inte tidigare har använt sig av en VPN, men om man tar hänsyn till det faktumet att en stor mängd VPN-tjänster därute erbjuder hundratals (ibland även tusentals) olika servrar märker man snabbt hur litet det här sortimentet egentligen är. F-Secure Freedome VPN har allt som allt både många fördelar och nackdelar, så det blir ett förträffligt val för de som lägger stor vikt på säkerhet och sekretess, men om man vill komma åt Netflix får man vända sig åt ett annat håll.

3,8 rating
Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.