Med en VPN-tjänst hoppas man att ha möjligheten att dölja sin IP-adress, kringgå geografiska begränsningar, skydda sig själv mot hackare och allt detta utan att internetuppkopplingen blir alltför långsam.

IPVanish är en av dessa VPN-tjänster som säger sig vara en av de bästa på marknaden som ingen annan VPN kan leva upp till. Visst verkar de även ha fått en stor mängd beröm från många håll, men kan de verkligen leva upp till sitt rykte? Nedan ska vi kika på fördelarna och nackdelarna av att använda IPVanish samt gå igenom vad de har att erbjuda sina användare och hur mycket det kostar att dra nytta av tjänsten.

Snabbfakta om IPVanish

IPVanish slog upp portarna för sin VPN-tjänst redan år 1999 och har numera ett rykte av att vara en av de bästa VPN-leverantörerna som finns tillgängliga i skrivande stund. Med så mycket som 1 300 servrar som kan användas i över 75 olika länder uppvisar de en imponerande siffra som fortsätter att stiga varje år. Med IPVanish slipper man att känna sig begränsad då man kan dra nytta av den här tjänsten nästan oberoende av vilken enhet man väljer. Några exempel är Mac, Windows, Android, iOS samt Fire TV. Med allt detta i åtanke har vi enbart nått ytan av allt det som IPVanish har att bjuda på.

Hastigheten vid användning av IPVanish

När man drar nytta av en VPN-tjänst måste man förbereda sig på att hastigheten kommer att minskas jämfört med datoranvändning utan en VPN. Hur mycket långsammare det går beror på vilken VPN-tjänst man använder, där vissa knappt kommer att påverka hastigheten alls medan andra gör en stor skillnad. Just IPVanish imponerar med sin uppladdnings- och nedladdningshastighet, och när man ansluter från EU till EU kommer hastigheten enbart att sinkas med 18 %.

US-hastigheten är dock inte lika imponerande, och särskilt inte när det finns andra VPN-leverantörer som både är billigare och inte påverkar hastigheten på samma vis. För de som är ute efter alternativ som både är billigare och snabbare rekommenderas exempelvis SaferVPN och NordVPN.

Installering och gränssnitt

En stor fördel med att satsa på IPVanish är hur enkel installeringen är. Det enda negativa är att man kan behöva starta om datorn efter dess att installeringen är avklarad. Gränssnittet är mycket enkelt att förstå sig på där alla funktionerna är lätta att hitta. Som om detta inte vore nog bjuder de dessutom på en ”kill switch”. Det betyder med andra ord att ens VPN omedelbart kommer att stängas av om signalen är osäker, och detta fungerar för både Mac och Windows. Med en stor mängd olika inställningar och funktioner som man kan upptäcka kommer man definitivt även att uppskatta det lättförstådda gränssnittet som de bjuder på.

Kryptering som går att lita på

Man blir kanske överraskad över att höra hur IPVanish drar nytta av samma krypteringsprotokoll som många statliga organisationer och världsledande säkerhetsbyråer, nämligen AES-256. Detta är särskilt positivt då det blir allt vanligare med cyberattacker från alla håll och kanter. För bara några år sedan upplevde WordPress-sidor uppemot 30 000 attackerande IP:er varje dag, så visst är det av yttersta vikt att man garanterar ens säkerhet på bästa sätt.

De som drar nytta av IPVanish behöver dock inte oroa sig, för när man ger sig ut på nätet med en VPN som krypteras av ett AES-256 protokoll kommer både ens IP-adress samt personliga uppgifter att vara väl skyddade så att det blir nästintill omöjligt för hackare att ta sig in.

Användning på en stor mängd enheter samtidigt

När det kommer till VPN-tjänster är det vanligt att man kan ansluta omkring tre olika enheter samtidigt, men IPVanish har tagit detta till en helt ny nivå: man kan nämligen ansluta så mycket som 10 enheter samtidigt! Visst är det bökigt att behöva köpa ytterligare licenser om man har en stor familj och fler enheter som är i behov av en VPN, men detta är någonting som man inter behöver oroa sig för om man väljer IPVanish. Till och med de mer välkända VPN-leverantörerna brukar hålla sig till tre enheter, så här står IPVanish sannerligen ut i mängden.

Undgå geografiska begräsningar

Netflix har ett särskilt sortiment av underhållning som baseras på var man befinner sig, vilket betyder att vi i Sverige exempelvis inte har tillgång till den amerikanska versionen av Netflix. Olyckligtvis nog resulterar detta i att vi missar många spännande serier och filmer som man bara kan ta del av om man bor i USA, men tack vare en VPN-tjänst kan man kringgå dessa geografiska begränsningar.

Just IPVanish fungerar ibland att använda för att få tillgång till Netflix utanför Sverige, men det beror på vilken server man använder. Vid användning av en server i Kanada, Storbritannien och Nederländerna kom det tyvärr fram ett ”error” meddelande, men med en server i US lyckades det. Man kan med andra ord säga att IPVanish ibland fungerar hos Netflix.

Nackdelar med IPVanish

När man talar om IPVanish kommer en majoritet av punkterna att vara fördelar, men visst finns det även några nackdelar som bör tas upp. För det första påstår de att det erbjuds live kundtjänst 24 timmar om dagen, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året, men detta är inte fullkomligt sant. De har nämligen inte ens en live chatt funktion, vilket inte bådar gott om man utlovar en 24/7 live kundtjänst.

Om man då istället skickar in ett frågeformulär mottar man ett automatiserat svar som påstår att man kommer att få ett svar inom 1-2 dagar, vilket återigen inte är någon omedelbar live kundtjänst. För de som har skickat in en fråga på en fredag kan det till och med dröja fram tills på måndag innan man får ett svar. Trots den långa listan av fördelar är det därför väl värt att påpeka hur IPVanish inte är helt uppriktiga om sin kundtjänst. Med allt detta i åtanke är det ändå ganska enkelt att rekommendera IPVanish tack vare de många fördelarna och de mycket få nackdelarna.

När man talar om IPVanish kommer en majoritet av punkterna att vara fördelar, men visst finns det även några nackdelar som bör tas upp.
3.0
Servrar
3.0
Sekretess
3.0
Funktionalitet
2.0
Support
2.8 Totalt resultat
Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.