Norton Secure VPN
2.8

Norton Secure VPN

De flesta känner till Norton – eller åtminstone har hört talas om det. Norton är ett populärt varumärke som tillverkar antivirusprogram och ägs av säkerhetsföretaget Symantec. Förutom det populära antivirusprogrammet som de äger erbjuder de också en VPN-tjänst (och en gratis proxy) som vi nyligen testade. Den heter SurfEasy.

Du känner förmodligen inte till den VPN-tjänst som heter Norton Secure VPN. Det är inte heller en av de större kända namnen inom VPN-branschen. Faktum är att Norton inte ens har inkluderat VPN i namnet. Om du vill hitta mer information om tjänsten måste du i princip gå igenom hela deras webbplats (tips: titta längst ner på hemsidan). Det är inte precis ett positivt tecken. Det borde dock inte vara så svårt att hitta produktinformation och det är tyvärr ett återkommande problem. Innan vi helt avvisar dem, måste vi förstås slutföra vår recension av Norton Secure VPN så att du kan bilda dig en eget uppfattning.

Norton Secure VPN erbjuder några coola funktioner eftersom de drar nytta av att vara en del av ett större och kändare varumärke. Deras mjukvara är legitim och skyddar dig från hot på internet och skadlig programvara. Deras underliggande infrastruktur är också solid och ger ett starkt resultat. Det är viktigt att notera att deras personal till dels består av specialister och därför kan de leverera en pålitlig och tekniskt stabil infrastruktur.

Inga DNS-intrång, skadlig kod eller virusvarningar kunde påträffas

Bra VPN skapar en säker tunnel runt din internetanslutning. På så sätt skickas all din information till VPN-servrarna och som ett resultat blir all din persondata maskerad inklusive de sidor som du har besök eller de saker du har laddat ner – från tusentals andra användare. Det finns dock en sak man bör vara uppmärksam på. 

Dåliga VPN-tjänster säger att det finns en säker tunnel… men det är bara för att kunna ”läcka” din personliga information till resten av världen. De läcker din platsdata trots att de, i din app, visar ett litet grönt kryss i rutan “ansluten”. Men vi testar varje VPN-tjänst i en serie med sex olika tester och Norton Secure VPN var inget undantag. Varje test som gjordes med Norton Secure VPN kom tillbaka negativt, vilket är positivt.

Vi kör också varje VPN-installationsfil via ett antivirusprogram för att se till att den inte innehåller några dolda överraskningar. En VPN-anslutning utan avbrott och hål är helt enkelt värdelös om den infekterar din enhet med skadlig kod.

Användarvänlig och enkel app

Norton Secure VPN har grunderna. Hittills funkar det bra. Men en sak är säker: VPN-tjänster är otroligt komplicerade. Tekniskt sett händer det mycket bakom kulisserna men det betyder inte att det är bra för själva användaren – tvärtom. Det borde faktiskt vara motsatt. Varje VPN-klient borde ha minst möjliga funktioner så du inte behöver gräva, sätta dig in i programmet eller läsa en manual bara för att ta reda på hur själva tjänsten fungerar.

Användare ska helt enkelt bara kunna peka och klicka, och faktiskt är det precis så Norton Secure VPN fungerar. Generellt sett var upplevelsen med appen både snabb och smärtfri. Det enda lilla vi kan kommentera är installationsfilen, vilken med sina 80 MB är en stor fil därför tog det några minuter att komma igång. Har du en nyare enhet och massor av lagringsplats, kommer du förmodligen inte att märka av detta.

Fin hastighet

Norton Secure VPN erbjuder bättre hastigheter än de flesta andra på marknaden, och de smög sig till en 17:e plats (utav 78). Varje gång vi testar en VPN-tjänst går de genomgå samma testprocess. Först kör vi ett par hastighetstester utan en VPN-anslutning. På detta sätt kan vi faktisk mäta skillnaden och då ta reda på hur mycket vi går ner i tid med VPN-tjänsten påslagen. Därefter ansluter vi till någon populär server. Den kombinerade nedladdningshastigheten hamnade på 127,24 Mbps, vilket är ett riktigt fint resultat.

Netflix fungerar på 3 av 4 servrar

Streaming på Netflix fungerade tre av fyra gånger, vilket kan förklaras av Norton Secure VPN är en så stor spelare på marknaden. Streamingtjänster som Netflix, Hulu och Amazon har kommit långt med att blockera de flesta VPN-lösningar. I själva verket är det så att i de flesta av de recensioner vi gör konstaterar vi att Netflix inte fungerar (även om VPN-tjänsten säger att det ska göra det) eller så säger de att de inte vill prova deras tjänst med Netflix.

Av den anledningen är det också mycket att få tre av fyra servrar att fungera. Detta goda resultat har vi bara tidigare sett i de allra bästa VPN-lösningarna, när det kommer till Netflix. Och skulle vi vara helt ärliga så förväntade vi oss inte heller detta av Norton. Så kort sagt ger Norton Secure VPN dig åtkomst till Netflix så du inte kommer att drabbas av geo-blockering när du använder denna VPN-tjänst.

Lagrar få privata uppgifter

Norton skriver att de har en policy om att inte logga uppgifter vilket innebär att de inte loggar din trafik. Det kommer inte som en stor överraskning eftersom praktiskt taget alla andra VPN-leverantörer säger exakt samma sak. Fast ofta visar det sig att de ändå loggar några saker.

Detta gäller:

  • Registreringsinformation och data om dina enheter, inklusive enhetsnamn, typ, operativsystem version och språk.
  • Din bandbreddsanvändning.
  • Tillfällig användningsdata för felsökning.

De flesta av uppgifterna loggas för att förbättra tjänstens prestanda, kundnöjdheten och serviceutvecklingen. De samlar helt enkelt in ”grundläggande information” men inte personlig information som senare skulle kunna spåras till dig t.ex. din ursprungliga offentliga IP-adress. Allt som allt är det helt acceptabelt!

Kan vi rekommendera Norton Secure VPN?

Det korta svaret är: Nej, tyvärr. Norton Secure VPN erbjuder en stabil och solid anslutning. De erbjuder snabba serverhastigheter. De erbjuder en användarvänlig app. Helt enkelt flera bra saker. Men tyvärr är listan över saker som de inte erbjuder mycket längre. Tyvärr erbjuder de inte användarvänlig jurisdiktion, de erbjuder inte heller torrenting eller Tor. De har inte heller implementerat en kill switch i deras tjänst. Dessutom erbjuder de inte så många serverplatser, och inte heller erbjuder de en kunnig kundsupport som vet vad de pratar om.

Kan vi rekommendera Norton Secure VPN? Det korta svaret är: Nej, tyvärr.
3.0
Servrar
3.0
Sekretess
3.0
Funktionalitet
2.0
Support
2.8 Totalt resultat
Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.