VPN-tjänster har använts flitigt under många år för att dölja användarens IP-adress och skydda en mot bland annat övervakning samt cyberattacker. Även geografiska begränsningar hos exempelvis Netflix kan kringgås om man drar nytta av den rätta VPN-tjänsten.

Med en hel uppsjö av olika VPN-tjänster gäller det dock att man vänder sig till den rätta varianten för att få tillgång till alla de högkvalitativa tjänsterna som man eftersöker. Kan ProtonVPN leva upp till sitt goda rykte eller har de en mängd nackdelar som gör att de inte kan rekommenderas? Nedan ska vi ta en närmare titt på ProtonVPN och gå igenom vad de har att erbjuda sina kunder.

Snabbfakta om ProtonVPN

ProtonVPN är en VPN-tjänst som fungerar på i princip alla möjliga enheter samt bjuder på krypteringsprotokollen AES 256 och OpenVPN. De erbjuder 345+ servrar i 32 olika länder, ger en tillgång till att kringgå geografisk begränsning hos Netflix samt kostar ganska lite per månad – om man inte vill välja gratisversionen. Den här tjänsten kommer från de bakom ProtonMail, världens största krypterade e-mail nätverk, så visst har ProtonVPN lite av ett rykte att leva upp till. Då tjänsten skapades av riktiga säkerhetsexperter behöver man inte oroa sig för att det någonsin blir osäkert att dra nytta av ProtonVPN.

Krypteringsmetoder som går att lita på

Vi nämnde att säkerheten ligger på topp, men vi kan även enkelt bevisa det. Tjänsten är nämligen utrustad med OpenVPN och IKEv2 som sitt protokoll med den riktigt säkra AES-256 krypteringen. Vad detta betyder är att hackare definitivt inte kommer att kunna ta sig igenom krypteringen, och tro det eller ej har det faktiskt aldrig tidigare hänt. En hackare må försöka gissa vad ens lösenordspåminnelser är som en sista utväg, men de kommer aldrig att kunna ta sig igenom krypteringen.

Kan ibland användas till Netflix

Det händer ofta att folk väljer att ladda ner en VPN då de har hört att man kan kringgå den geografiska begräsningen hos Netflix med hjälp av en VPN. Vad detta betyder är att man inte längre blir begränsad till det svenska Netflix-utbudet, utan kan istället komma åt exempelvis det amerikanska sortimentet där det finns många fler filmer och serier att ta del av. Vad man dock kanske inte är medveten om är att inte alla VPN-tjänster kan hjälpa en att komma förbi de geografiska begränsningarna. Netflix har nämligen listat ut att VPN används på detta sätt och därför satt stopp för en mängd av dem.

När det kommer till just ProtonVPN kan man dock lyckligtvis nog ibland använda tjänsten till det här ändamålet. Vi säger ”ibland” då det är ganska få servrar som klarar av arbetet. Om man exempelvis testar fem olika servrar kan det mycket väl hända att enbart en av dem fungerar, men en är naturligtvis bättre än ingen så vi ser detta fortfarande som en fördel.

Installering och enkel användning

En stor fördel som ProtonVPN kan bjuda på är hur enkelt det är att både ladda ner och använda tjänsten. Det må ta någon minut mer än vanligt att ladda ner jämfört med andra VPN-tjänster, men detta är inte hela världen och när man väl har programmet nedladdat kommer man sannerligen att blir imponerad. ProtonVPN har nämligen en guidning där de går igenom alla de olika funktionerna samt hur gränssnittet fungerar. Detta är någonting som få VPN-tjänster bjuder på, så här får de definitivt en guldstjärna i kanten.

Man har dessutom möjligheten att skapa flera olika profiler för att spara vissa inställningar i varje profil och då enkelt kunna skifta mellan dem. När allt kommer till kritan är det mycket enkelt att använda och förstå sig på ProtonVPN, men för veteranerna som är ute efter mer information kring hastighet, volym, sessionslängd m.m. kommer man också lätt att kunna få tillgång till detta.

Helt okej kundtjänst

Kundtjänsten är inte den bästa som vi någonsin har sett, men den är helt okej. Man fyller i ett frågeformulär och får sedan svar över mejl efter ungefär 24 timmar. Det positiva med kundtjänsten är att man inte får ett automatiserat svar, utan det är faktiskt någon som sitter på andra sidan skärmen och svarar på ens frågor på ett professionellt och detaljerat vis. Det är naturligtvis synd att de inte har någon live chatt, men när allt kommer till kritan är kundtjänsten en helt okej upplevelse.

Nackdelar med ProtonVPN

Hos ProtonVPN hittar man för det mesta enbart fördelar, men det finns fortfarande vissa nackdelar som man inte bör blunda för. En av dessa är att hastigheten inte är särskilt imponerande jämfört med andra VPN-tjänster som man kan få till ett billigare pris. Vid en jämförelse av 78 VPN-tjänster hamnar ProtonVPN på plats nummer 48 när det kommer till just hastighet. Särskilt hastigheten hos ProtonVPN-servrarna inom USA är definitivt ingenting som de kan skryta om då uppladdningar saktades ner med 31 % när VPN slogs på samtidigt som nedladdningar saktades ner med så mycket som 75 %. De asiatiska servrarna har en ännu värre hastighet där nedladdningar saktas ner med 44 % medan uppladdningar saktas ner med 88 %.

Såsom vi tidigare nämnde lite fort har ProtonVPN en gratisversion som man kan använda, men olyckligtvis nog är denne inte något imponerande. Det finns enbart tre serverplatser att välja mellan och den kommer inte heller med några extrafunktioner. Även deras Basic Plan kan lätt komma att göra en besviken, så det rekommenderas att kika närmare på deras Plus Plan. Sist men inte minst bör man ha i åtanke hur man enbart kan betala med kreditkort eller Paypal. De som planerade att köpa ProtonVPN med krediter, Bitcoin eller någon annan betalningsmetod kommer tyvärr att få vända sig någon annanstans.

Det finns allt som allt både en mängd fördelar och nackdelar med att använda sig av ProtonVPN. Lyckligtvis nog finns det som sagt både en gratisversion och en variant som man betalar för varje månad, så om man är sugen på att testa denne VPN utan att det gör ont i plånboken kan man välja att ladda ner gratisversionen.

3,3 rating
Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.