VPN står för ”Virtual Private Network” och är en tjänst som tillåter en att dölja ens IP-adress för att bland annat ta sig förbi geografiska begränsningar, undvika övervakning från regeringar och företag, skydda sig från cyberattacker samt generellt förbli anonym på nätet.

Den kanadensiska VPN-tjänsten Windscribe är ett av alternativen som förser en med en högkvalitativ VPN som kan användas på flera enheter samtidigt och bjuder på det mesta som man letar efter i en VPN. Naturligtvis finns det dock alltid både fördelar och nackdelar med alla program, så vad kan Windscribe egentligen bjuda på och är det värt den månadsenliga prenumerationen?

Snabbfakta om Windscribe

Vid användning av Windscribe får man tillgång till 480+ servrar i 58 olika länder. De använder sig av krypteringsprotokollet 256-bit AES, OpenVPN och mer samt ser till så att man kan kringgå de geografiska begränsningarna hos Netflix. När man väljer att satsa på Windscribe kan man vara säker på att man får ta del av en mycket säker tjänst som säkerställer att man inte behöver oroa sig för olaga intrång i form av exempelvis cyberattacker. När man börjar använda Windscribe kan man till och med själv ta beslutet kring huruvida man vill dra nytta av gratisversionen eller en billig prenumeration.

Att kringgå Netflix geografiska begränsning

Olyckligtvis nog fungerar inte Windscribes normala servrar om man vill ta sig förbi den geografiska begränsningen hos Netflix, men detta är inte alltför ovanligt. Netflix har ett särskilt utbud beroende på vilket land man befinner sig i, och detta betyder att vi i Sverige exempelvis inte kan komma åt Netflix-sortimentet i USA. VPN-tjänster tillåter oss att kringgå den här begränsningen för att komma åt utbudet utanför Sverige, men då Netflix har snappat upp på detta sätter de stopp för många av de populära VPN-tjänsterna.

Varför är den här punkten då en fördel om Netflix inte fungerar via Windscribe? Jo, det är för att tjänsten har speciella ”Windflix” servrar där vissa av dem kan användas hos Netflix. För närvarande finns det fyra stycken (en i USA, en i Storbritannien, en i Kanada och en i Japan) De tre som fungerade med Netflix var de i USA, Storbritannien och Japan, men tyvärr fungerar den kanadensiska inte alltid. Så länge man använder den rätta Windflix servern kan man därför streama Netflix på ett perfekt sätt utan problem.

Flera enheter

Fördelarna hos Windscribe fortsätter, och nästa som vi ska tala om är den stora mängden enheter som Windscribe kan användas på. De har inbyggda applikationer till nästintill varje enhet som man kan tänka sig såsom Windows, iOS, Mac, Linux, webbläsare med Chrome, Firefox samt Opera. Windscribe har till och med smart TV-applikationer till Kodi, Nvidia Shield samt Amazon.

Det verkligt förbluffande är att man kan koppla upp sin VPN mot ett obegränsat antal enheter. I vanliga fall är man begränsad till ungefär tre olika enheter, men detta är inte praktiskt för de i större familjer med många olika enheter. Lyckligtvis nog behöver man inte ha detta i åtanke när man använder Windscribe tack vare det obegränsade antalet enheter som kan kopplas upp till samma prenumeration.

Applikation som är enkel att använda

Oavsett om man är en veteran eller aldrig tidigare har använt sig av en VPN kommer detta inte att bli några problem: Windscribe gör nämligen hela installationsprocessen riktigt enkel. Under installationen visar de rekommenderade inställningar som ser till så att nybörjare inte behöver ta några svåra beslut. Om man däremot har stor förkunskap kring VPN-tjänster kommer man att kunna skräddarsy inställningarna, så det är en ”win-win situation” oavsett vilken typ av kund man är. Själva installationen tar även bara några sekunder, någonting som naturligtvis är mycket positivt.

Sedan är det dags att skapa ett konto. Här är det också mycket lättförstått hur processen ska gå till, och allt som behövs är att välja ett användarnamn samt ett lösenord. Det är inte ens ett måste att ange en mejladress om man hellre förblir anonym. När allt väl är klappat och klart kommer VPN-klienten att vara liten och lättanvänd. Sist men inte minst finns det för det mesta inga problem med att tjänsten kraschar, laggar eller på något annat vis förstör upplevelsen för en.

Nackdelar med Windscribe

Windscribe skapades i Kanada, landet som råkar vara en grundande medlem av 5-Eyes jurisdiktionen som kan spåras tillbaka till andra världskriget. Med den här alliansen i åtanke kan både Storbritannien samt USA lägga vantarna på ens personuppgifter. Visst är risken för att Windscribe skulle tvingas till detta liten, men frågan är om man ändå vill ta den risken. Ytterligare nackdelar har att göra med att ens internetuppkoppling kan saktas ner med 50 % när man använder sig av Windscribe. Uppladdningshastigheterna kan till och med saktas ner till 90 % – och detta vid användning av premiumversionen.

Nästa är en lite udda nackdel. Såsom vi tidigare nämnde har Windscribe över 480 servrar i 58 olika länder, men konstigt nog är många av dem inte tillgängliga. Vid en tidpunkt kunde man se Nya Zealand som en serverplats, men trots detta stod det att det fanns 0/0 servrar tillgängliga. Just därför kan det hända att utbudet av servrar som de erbjuder är mycket lägre än vad det verkar.

Sedan är det viktigt att nämna kundtjänsten. De erbjuder en chattbot, vilket till en början kan verka som en god idé då man får svar omedelbart, eller hur? Tyvärr blir det ofta inte rätt när en robot ska försöka räkna ut vad det är som man har frågat, och just därför får man sällan de rätta svaren. Sist men inte minst bör vi snabbt nämna hur kostnaden för VPN-tjänsten är rätt så okej, men deras pengarna-tillbaka policy tvingar en att inte ha använt tjänsten i mer än tre dagar och att inte ha använt mer än 10GB av bandbredd. Med allt detta i åtanke är Windscribe en bra tjänst att använda om man vill komma åt Netflix, men det finns ändå en ganska lång rad nackdelar som man får ha i åtanke.

Windscribe skapades i Kanada, landet som råkar vara en grundande medlem av 5-Eyes jurisdiktionen som kan spåras tillbaka till andra världskriget. Med den här alliansen i åtanke kan både Storbritannien samt USA lägga vantarna på ens personuppgifter.
2.0
Servrar
3.0
Sekretess
3.0
Funktionalitet
1.0
Support
2.3 Totalt resultat
Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.