Zenmate VPN
2.8

Zenmate VPN

En högkvalitativ VPN har bland annat som funktion att ge en åtkomst till underhållning på sidor online som annars är geografiskt begränsade, att se till så att man blir anonym på nätet samt att hindra hackare från att ta sig in i ens dator.

Ett av de allra vanligaste skälen för användning av en VPN är dock att undvika övervakning från diverse företag eller staten beroende på vilket land man befinner sig i. Nedan ska vi titta lite närmare på om Zenmate kan leva upp till dessa förväntningar av en högkvalitativ VPN för att ta reda på om den här tjänsten är värd att kika närmare på.

Kostnadsfri eller betald prenumeration

En stor fördel med just Zenmate är att det går att välja mellan en gratisversion eller en prenumeration som kommer att kosta så lite som 2,05€ i månaden så länge man väljer en 2-årsprenumeration. Detta betyder att det är upp till en själv huruvida man vill betala eller inte, och även om man väljer att betala är kostnaden som sagt mycket låg. Som om detta inte vore nog så får man via Zenmate möjligheten att testa på en 7-dagars gratisperiod för att se vad man tycker om tjänsten innan man betalar för den.

Vad händer då om man har köpt en prenumeration och inte känner sig nöjd? Jo, Zenmate erbjuder en pengarna-tillbaka garanti som gäller i hela 30 dagar. Om tjänsten för något skäl inte skulle leva upp till ens förväntningar kan man därför få pengarna tillbaka.

Snabbfakta om Zenmate

Zenmate bjuder på IP-adresser inom 31 olika länder med hela 298 servrar. Om man bestämmer sig för att använda deras gratisversion kommer de att erbjuda IPSec IKEv2 och L2TP protokoll, men om man istället vänder sig till premiumversionen kommer denne att ha ett OpenVPN tunnelprotokoll. Det kan vara bra att ha i åtanke hur en stor mängd VPN-tjänster erbjuder 256-bit AES kryptering medan Zenmate enbart har en 128-bit kryptering.

Hastighet vid användning av Zenmate

Det är inte ovanligt att VPN-tjänster leder till att ens internethastighet saktas ned en smula, men hur mycket detta påverkas beror på vilken VPN man använder sig av. Med vissa VPN (särskilt gratistjänster) kommer allting nästan att stå helt stilla medan man vid användning av andra VPN-tjänster knappt kommer att märka någon skillnad. När det kommer till just Zenmate hamnar de i mitten av dessa. Vid test av hastigheten la vi märke till att uppladdningshastigheten tyvärr inte var den bästa, men nedladdningshastigheten var lyckligtvis nog rätt så imponerande.

Under EU-hastighetstestet var nedladdningar 34,5 % saktare än när VPN-tjänsten var avslagen, och uppladdningar låg på 75,8 % saktare. Inom US-hastighetstestet blev resultaten värre då nedladdningen saktades ner med 41,2 % medan uppladdningarna saktades ner med hela 94,3 %. Med andra ord är hastigheten acceptabel, men det är nära att vi skulle påstå den vara en nackdel.

Undvik geografisk begränsning hos Netflix

Det är inte få som snappar upp intresset för VPN-tjänster specifikt för att de ibland kan hjälpa en att få tillgång till ett Netflix-utbud som annars inte hade varit möjligt. Genom att använda en VPN som kan dölja ens faktiska IP-adress kan Netflix inte alltid känna av att man är bosatt i Sverige, och man blir därför inte begränsad till det svenska Netflix-utbudet. I exempelvis USA erbjuder Netflix en hel uppsjö av filmer som inte kan ses i vårt avlånga land, så visst är detta ett sortiment som man gärna vill komma åt.

Trots användning av en VPN finns det vissa VPN-tjänster som Netflix blockerar då de inte vill att man ska lura deras system. Vid ett test av fem olika Zenmate servrar fanns det två av dem som fungerade med Netflix, och dessa låg inom USA. Med andra ord fungerar Zenmate att använda om man vill ta sig förbi den geografiska blockeringen och få tillgång till Netflix-utbudet utanför Sverige.

Servrar och omedelbar avstängning

Zenmate har lyckats att gå från att erbjuda 40 servrar till att bjuda på hela 298 olika servrar på bara ett års tid, någonting som de definitivt bör få beröm för. Detta kan peka på att ännu fler servrar kommer att dyka upp i framtiden, och de som redan erbjuds ligger inom 31 olika länder. Om man har ett konto via Zenmate kommer man att tillåtas fem olika uppkopplingar, vilket kan anses vara ganska standard för de flesta VPN-tjänster. Zenmate har dock en ytterligare användbar funktion som tillåter användaren att omedelbart avsluta sessionen om signalen inte längre är säker.

Nackdelar

Alla VPN-tjänster kommer med sina egna nackdelar, och olyckligtvis nog finns det ett flertal hos Zenmate. Det har rapporterats att programmet ibland kraschar och inte startar, och när man väl når ut till kundtjänsten mottar man i vanliga fall enbart ett kopiera-och-klistra-in svar som inte personligen svarar på ens frågor kring svårigheterna. Vid frågor via Zenmates hemsida fyller man i ett frågeformulär, och olyckligtvis nog mottar man inget mejl som bekräftar att frågan har tagits emot – någonting som borde vara standard.

Den största nackdelen med Zenmate är dock att de loggar ens IP-adress. Samtidigt faller Zenmates tyska plats inom ramen för ”14 Eyes surveillance alliance”, den ökända spion-alliansen. En VPN känns naturligtvis inte särskilt säker om 14 olika regeringar har tillgång till ens information.

Med detta i åtanke ska man vara mycket försiktig om man bestämmer sig för att dra nytta av Zenmate De må ha en stor mängd fördelar och färre nackdelar, men nackdelarna är allvarliga nog att de potentiellt kan sätta ens säkerhet på spel. Kundtjänsten är i många fall inte heller särskilt hjälpsam när man stöter på problem, utan klistrar istället bara in redan färdigskrivna svar som inte alltid löser ens individuella problem. Just därför hamnar Zenmate tyvärr relativt långt ner på listan av VPN-tjänster som vi skulle rekommendera.

Den största nackdelen med Zenmate är dock att de loggar ens IP-adress. Samtidigt faller Zenmates tyska plats inom ramen för ”14 Eyes surveillance alliance”, den ökända spion-alliansen.
3.0
Servrar
4.0
Sekretess
1.0
Funktionalitet
3.0
Support
2.8 Totalt resultat
Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.