Betaltjänst eller gratis VPN?

Bryr du dig om din integritet och tycker att det känns skönt att kunna surfa i fred, utan att någon kan spåra dina aktiviteter till just dig? Tycker du att det är lite oroväckande att du gör en googling och sedan förföljs av annonser för just den saken i flera dagar efteråt? Undrar du vem som har tillgång till din information, eller hur lätt det är att komma åt känsliga uppgifter, betalningsinformation eller lösenord av olika sort? Då är det en bra idé att skaffa en VPN! Här berättar vi hur du ska tänka kring ditt val.

Varför en VPN?

Fler och fler väljer att surfa med en VPN eftersom det är svårt att skaka av sig känslan av att vara övervakad på nätet. Faktum är att de flesta sidor samlar in information om dina klicks och kan alltså spåra allt du gör online tillbaka till just dig. Även om du bara sitter och slösurfar på helt vanliga sajter som Djurcentrum.se skapas en datalogg om dina vanor som sedan kan användas för att skapa personlig marknadsföring till dig.

Marknadsföringen är kanske en liten del av dilemmat, då även våra flöden, nyhetsinformation och annat anpassas efter dessa olika klick. Du kommer alltså att få en alltmer filtrerad upplevelse av allt som finns online, samtidigt som du blir lättare att påverka i olika riktningar. Både företag och politiska partier, till exempel, drar nytta av detta. Därför väljer många vanliga internetanvändare att helt enkelt aktivera sin VPN innan man surfar omkring, så att man alltså kan upprätthålla sin integritet och säkerhet.

Smarta funktioner i en betaltjänst

När du väljer mellan olika VPN:s kommer du kanske först bli introducerad till de som är gratis, och sedan till de som du kanske betalar en aning för. Gratistjänsterna brukar vara ganska begränsade i funktionalitet och ofta har de en maxgräns för hur mycket man kan använda dem per månad. Ofta slumpar de fram en uppkoppling åt dig och du kan själv inte välja varifrån du vill att din IP-adress ska sändas.

Om du lägger en hundralapp i månaden kommer du kunna använda din VPN på alla dina enheter, hur mycket du vill och surfa obegränsat på mängder av bra sajter som Elhoj.nu. Du kan samtidigt välja själv varifrån din IP-adress ska vara synlig. Varför är det bra? Jo, på så sätt kan du få tillgång till innehåll som annars är begränsat och otillgängligt i andra länder än ursprungslandet. Med en betal-VPN väljer du själv om du vill surfa från USA och därmed även få tillgång till program som ligger på amerikanska streamingtjänster, till exempel.

Tillgänglighet utomlands

Skulle du befinna dig i länder som Kina eller Iran, till exempel, behöver du ha en VPN för att få tillgång till många av de vanliga sociala medierna. I dessa länder är gratistjänsterna totalt blockerade, och ibland har det gjorts försök att försöka blockera några av betal-tjänsterna också. I allmänhet fortsätter dessa att fungera även i länder med strikt reglering av online-innehåll. Det gör dem oumbärliga om du studerar utomlands eller är på upptäcktsresa i något land med annorlunda lagstiftning.

Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.