Vad är bäst: VPN eller DNS för streaming?

När det kommer till att kringgå regionsbegränsningar och tillgå större streaminginnehåll kan två tjänster användas: VPN och DNS. Som du säkert räknat ut är vi starka förespråkare av VPN. Vi vet dock att DNS kan användas för streaming också, och därför har vi valt att sammanställa en liten guide över de bägge för att förklara vad de är och vilken av tjänsterna som är bäst för streaming.

Vad är VPN och DNS?

Som du hör på namnen är VPN och DNS båda förkortningar för olika programvaror. VPN står för Virtual Private Network (Virtuellt Privat Nätverk) och DNS för Domain Name Systems (Domännamnssystem). I grund och botten kan de båda två användas för att streama film och serier som annars är begränsat till ett visst land, även om det finns ting som skiljer de båda åt.

Så vad kännetecknar dessa olika tjänster och hur fungerar dem?

VPN

VPN maskerar användarens IP-adress så att all online-aktivitet i praktiken är omöjlig att spåra av allt från streamingtjänster till internetleverantörer. All internet-aktivitet skickas genom en säker tunnel till VPN-tjänsteleverantörens servrar. All internetanvändning krypteras och omdirigeras till vilken hemsida användaren än försöker nå. Det vill säga att man med hjälp av en VPN kan kringgå regionsbegränsat innehåll på streamingsidor. Tjänsterna upprättar således även säkra och krypterade anslutningar för att öka användarens integritet när hen streamar och surfar online.

DNS
Med en DNS kommer användaren åt hemsidor genom domännamn, men dessa domännamn översätts till de IP-adresser som datorer använder av DNS. Sedan kan användarens webbläsare behandla URL-adressen och koppla användaren till en specifik hemsida. DNS-servrar lagrar dessa IP-adresser så att användaren inte behöver memorera dem. Det finns miljontals av dem, så utan DNS skulle internet knappast fungera. Med det sagt kan man alltså också använda sig av en DNS för att streama regionsbegränsat material.

Vad är skillnaden mellan VPN och DNS?

Både VPN- och DNS-tjänster gör ett väldigt liknande jobb, men på ganska olika sätt. De båda tjänsterna tillhandahåller metoder för att navigera runt de begränsningar som satts av streamingtjänster. VPN ökar dock säkerheten markant mer för användare än vad DNS gör. Men om man bara vill ha en tjänst för att streama så är DNS generellt sätt snabbare och billigare. En VPN krypterar dock all den online-aktivitet som användaren genomför. Även om en VPN kan vara långsammare än en DNS, så levereras VPN med en uppsjö av integritetsskydd.

Vinnaren är VPN för streaming

För att knyta ihop säcken kan vi säga att VPN-tjänster är det bästa alternativet när det kommer till streaming online. Även om en DNS-tjänst i praktiken gör exakt samma jobb när det gäller att kringgå regionsbegränsat innehåll, så ökar säkerheten markant med en VPN. Dessutom finns det ett flertal billiga, och till och med gratis, VPN-tjänster att använda för just streaming. Det betyder nödvändigtvis inte att det är dåligt att använda sig av en DNS för streaming, men med tanke på de många fördelar man får med en VPN så är detta helt klart något vi förespråkar.

Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.