Hur man skriver ut till hemmaskrivaren om man använder VPN

Det kan uppstå problem när man ska använda skrivaren samtidigt som man är uppkopplad  till ett VPN. Problemen som kan uppstå är om man ska skriva ut till en lokal skrivare. Men det finns turligt nog några enkla sätt att gå tillväga för att lösa problemen. Genom att läsa vidare här så kommer du att kunna lösa det om det skulle vara ett problem.

I och med pandemin så är det fler och fler som jobbar hemifrån. Majoriteten som kopplar upp sig mot ett VPN jobbar genom fjärrstyrning eller direkt genom en jobbdator. Det gör man eftersom att det är väldigt viktigt för säkerheten för ett företag. Men många som jobbar hemifrån behöver kunna skriva ut och det kan uppstå problem om man använder ett VPN.

Skriva ut till din lokala skrivare när man använder en VPN

I det flesta fall så kommer det att funka att skriva ut även om du använder ett VPN. Om du redan har rätt inställningarna på ditt VPN och aktiverat de lokala nätverksenheterna. Då ska det bara vara att välja skrivare och därefter kunna skriva ut som vanligt.

Men om du stöter på problem där det inte går att skriva ut på din skrivare när du är ansluten till VPN, oavsett om det är genom fjärrstyrning eller direkt. Kontrollera först om det går att skriva ut utan VPN för att utesluta att det inte är skrivaren som krånglar. Det kan ju vara så att papperet är slut eller att man måste byta bläckpatroner. Det är alltid bra att då och då kontrollera bläckpatroner och papper oavsett om använder VPN eller inte.

Om skrivaren fungerar utan VPN så kan det vara så att den dirigerar trafiken till det fjärrstyrda nätverket och inte till det lokala nätverket. Man kan då gå in i VPN inställningar och aktivera lokal LAN åtkomst. Därefter så ska det vara ok att kunna välja din hemmaskrivare och börja skriva ut.

Skriva ut från en Apple enhet när man använder en VPN

Om du använder en Mac så kan du skriva ut via AirPrint även om det är fjärrstyrt. Det gör man genom att använda sig av skrivarens IP-adress. Den kan man hitta i displayen på skrivaren eller genom datorn.

Gör följande steg för att kunna skriva ut med din Mac:

  • Gå in i systeminställningar på din Mac och där väljer du ”skrivare & skanner”.
  • Klicka på + ikonen i ”skrivare & skanner”
  • Därefter i ”lägg till skrivare” så lägger du in skrivarens IP-adress.

Nu ska det funka med att skriva ut med din Mac när du använder en VPN.

Vid skrivarproblem börja alltid med att felsöka skrivaren först

Nu borde det gå att skriva ut oavsett om du har en Mac eller PC om du använder en VPN. Men om du nu mot förmodan får ett liknande problem, börja alltid med att kolla skrivaren. Det kan som sagt vara så att bläcket i skrivaren är slut och att det är därför den inte fungerar som den ska. På många skrivare kan man hålla koll på hur mycket bläck som finns kvar så att man i god tid kan köpa billigt bläck. Då slipper du stå utan när det tar slut.

Hoppas att det här hjälper dig med utskriftsproblemen när du använder en VPN.

Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.