Bör man använda sig av ett VPN för online trading?

VPN, “Virtuellt Privat Nätverk”, är en tjänst som skapar en säker anslutning mellan din enhet och VPN-servrarna. Det vill säga att all den data som sänds genom din enhet och servrarna är krypterade, vilket gör det nästintill omöjligt för en hacker att avkoda informationen som skickas fram och tillbaka.

VPN-tjänster har blivit väldigt populära bara de senaste åren, trots att de funnits i åratal. Många har kommit på att man kan använda dessa virtuella privata nätverk för att undvika geoblocks, som till exempel på Netflix.

Men något som många förbiser är använda det av ett VPN för online trading – det vill säga att man kopplar upp sig på ett VPN när man vill handla eller sälja exempelvis aktier. Men behöver man verkligen koppla upp sig på en VPN? Är handelsplattformarna inte tillräckligt säkra redan? Frågor som dessa går vi igenom nedan.

En VPN-tjänst skyddar din information…

Som vi tidigare varit inne på används VPN inte bara för att undvika geoblocks och komma åt innehåll från andra länder man inte annars kan komma åt. Det används framförallt för att skapa en säker anslutning mellan din dator och VPN-servrarna. Allt eftersom den information som skickas är krypterad, är det väldigt svårt för cyber-kriminella att komma åt informationen.

Med en VPN döljer du din IP-adress vilket som ger dig mer anonymitet online. Detta gör att du kan handla säkrare eftersom din internetanslutning krypteras till en extern server, så att all din information är säkrad.

… men är nödvändigtvis inte smart för trading

Så ja; du kan känna dig säkrare när du handlar med tillgångar online om du har en VPN-tjänst installerad och kopplar upp dig på denne. Dock kommer det med ett pris som gör att många väljer att inte använda sig av VPN när de handlar. Att använda en VPN kan nämligen göra att ens enhet blir långsammare än vanligt, ett frustrationsmoment som i investeringsvärlden nästan innebär det samma som att man slänger pengarna i sjön. Lyckas man hitta en VPN med minimal inverkan på ens anslutningshastighet kan det vara en bra idé för att förbättra säkerheten – men kom ihåg att det alltid kommer uppstå några förseningar ändå.

Vanligast bland krypto-traders

Handlar man med kryptovalutor som exempelvis Bitcoin sätter man sina investeringar på spel. Varför? Jo, till skillnad från konventionella investeringar finns det praktiskt taget inga garantier för skydd till sina tillgångar. Det betyder att man plötsligt kan mista alla sina pengar i cyber-space när som helst, utan någon som helst möjlighet för att återfå dem.

Är man en krypto-trader är det således smart att investera i en VPN-tjänst för att skapa ett integritetsskydd över ens internetanslutning. Först och främst ska man givetvis vara säker på att man handlar på legitima plattformar som bitcoineranew.com/fi/login och eToro för att hålla sina cryptos säkra. Sedan ska man givetvis också hålla ett ordentligt tag om sina säkerhetsnycklar, och säkra sig om att ingen annan får reda på ens lösenord. För att öka säkerheten ytterligare kan det som krypto-trader vara väldigt förnuftigt att använda sig av en VPN-tjänst när man handlar.

Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.