Håll dig säker när du investerar pengar

Oavsett om du sedan tidigare är insatt i investering av pengar eller om du nyligen kommit igång med det, så är det viktigt att komma ihåg att det du gör på nätet är riskfyllt. Säkerhet är ett allvarligt problem när man handlar med värdepapper, och speciellt när du gör det trådlöst, särskilt från ett offentligt område så måste du vara extra uppmärksam på säkerheten…

Vilka risker finns det?

Tyvärr finns det risker involverade med att köpa aktier eller andra värdepapper online, precis som med alla andra internetrelaterade aktiviteter. När du handlar med pengar på nätet finns det potential för att en bedragare genomför en identitetsstöld, vilket som givetvis inte är något som inträffar ofta, men det är fortfarande en risk som finns där.

En annan risk är datorvirus och skadliga programvaror, som används av bedragare för att få tillgång till dina lösenord och andra, personliga informationer.

En tredje, skrämmande risk är Phishing, som innebär att bedragare duplicerar dokumentation från olika finansinstitut. Alltså kan de skicka ut e-postmeddelanden som ser ut att komma från din online mäklare, men egentligen är det bara en kopia, och när du klickar på länken i mailet skickas du inte till din mäklare men en dubblett som samlar dina lösenkoder. På så sätt blir ditt verkliga konto omedelbart utsatt.

Är dina pengar säkra? Undersök din börsmäklare

När du överlämnar ditt livs besparingar till en online-mäklare är det viktigt att du ser till att mäklaren i fråga har bra omdömen. Till skillnad från sparkonton hos en bank har mäklare oftast ingen statlig garanti. Därav vikten av att du läser på om de olika börsmäklarna innan du kommer igång, så att du slipper oroa dig för att dina pengar ligger i riskzonen. Några saker att tänka på vid ditt val är om de har en dedikerad kundsupport, förslagsvis på svenska, och om de har en pålitlig och stabil plattform.

Använd dig av en VPN programvara

VPN programvaror är en teknik som används för att skydda din personliga data från bedragare över Internet. Vissa internetleverantörer erbjuder dessa tjänster för sina kunder, men det kan också finnas installerat redan om du t.ex. använder din jobbdator. Har du inte VPN redan på din dator är det på tiden att du skaffar det nu. De flesta programvarorna är kostnadsfria, medan andra har en gratis testversion.

Idag finns det en mängd olika VPN-tjänster att välja mellan, och därför kan det kännas problematiskt att bestämma sig. Läs rekommendationer på nätet, så att du slipper gå miste om de mest viktiga funktionerna.

Använd starka lösenord

De flesta människor skapar lösenord som endast är enkla för dem att komma ihåg, eller använder sig av lösenord de har på andra hemsidor. Det är inte ofta man tänker så långt när man registrerar sig, och man glömmer lätt att man faktiskt delar med sig av personlig information som man gärna undviker att någon annan tar del av.

Därför är det viktigt att du istället skapar lösenord som du inte använder på någon webbplats, och som inte relaterar till dig personligen. Använd en blandning av både stora och små bokstäver, siffror och symboler, och kom ihåg att ju mindre bekvämt det är för dig att komma ihåg: ju svårare blir det för hackare att komma åt.

Är det säkert att handla med aktier online då?

Svaret är ja, generellt sett är det säkert. Men det betyder inte att du ska vara naiv och tro att du aldrig kommer drabbas. Online-börsmäklare gör redan allt de kan för att minimera dessa hot, men som en ansvarsfull handlare måste du också göra din del för att genomföra dina egna säkerhetsåtgärder. Trots de potentiella hot som finns, väger fördelarna med onlinehandel upp dessa. Granska din börsmäklares säkerhetsåtgärder, och agera på ditt eget sunda förnuft när du handlar.

Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.