Hur säkra är kryptovalutor egentligen?

Kryptovaluta är ett fenomen som ökar i popularitet för varje dag som går. Detta beror förmodligen till störst del på det faktum att de är en del av den banbrytande onlinevärldens framfart. Vi gillar att ting blir mer digitaliserat, allt eftersom det då blir mer lättillgängligt och bekvämt. Kryptovalutor kan också vara ett utmärkt sätt att handla på, och en bra tillgång att investera i. Men hur säkra är de digitala valutorna egentligen?

Några av de största kryptovalutorna har existerat i över ett decennium, men det var först under 2017 som det verkligen blomstrade för de digitala tillgångarna. Ännu bättre har det gått för kryptovalutor sedan covid-19 började härja, och i slutet av 2020 och början av 2021 har värdet för dem ökat till en större nivå än någonsin förr. Men valutorna har även fått inför stora motgångar, där värdet på dem sjunkit extremt och därmed fått människor till att ifrågasätta dess legitimitet och säkerhet.

En legitim tillgång, men riskerna finns där ändå

Allt eftersom teknologin blivit bättre med åren har handel med kryptovalutor blivit väldigt säkert. Även om valutahandeln inte föregår med en centralbank eller regering som mellanhand, är det säkert att både köpa, sälja och lagra kryptovalutor.

De lagras i så kallade “kryptoplånböcker”, där varje handel genomförs med säkerhetsnycklar och unika lösenord. Således finns det inget som säger att kryptohandel skulle vara mer osäkert än någon annan handel online – bara man är uppmärksam på vad man håller på med. Med det sagt är säkerhetsaspekten allmänt inte något att oroa sig över.

Sedan får man inte glömma att kryptovalutor som Bitcoin är extremt volatila tillgångar. Det vill säga att värdet på dem kan skilja sig extremt från en dag till en annan. På så sätt är handel och investeringar med kryptovalutor riskfyllt. Det är förvisso alla investeringar, men till skillnad från aktier från väletablerade företag är det större risk för förlust om man investerar i kryptovalutor.

Handel och investeringar skall genomföras med omsorg

I det stora hela är kryptovalutor legitima och säkra, men eftersom värdet fluktuerar så mycket innebär investeringar en väldigt stor riskpotential. Samtidigt genomförs handel med de olika valutorna över internet; vilket gör att cyberkriminella kan komma åt dem om de är tillräckligt smarta. Här är det därför viktigt att du, om du bestämmer dig för att engagera dig i kryptovalutor, handlar och/eller investerar med omsorg.

När du handlar med valutorna är det viktigt att du tar de säkerhetsåtgärder som finns att ta. Nedan listar vi några:

  •  Handla endast på legitima plattformar som till exempel bitcoin-evolutionpro.com/fi/ eller eToro.
  •  Se till att alltid hålla koll på dina säkerhetsnycklar och dela för guds skull inte med dig av dina lösenord till någon!
  • Akta dig för phishing – det vill säga när cyberkriminella skickar ut mejl/sms till en i hopp om att komma åt ens privata uppgifter.
  • Håll koll på dina transaktioner i din kryptoplånbok kontinuerligt

Kryptovalutor är således legitima tillgångar; men risker finns, som det gör med all handel online. Det är dock extremt volatila tillgångar, vilket innebär att risken för förlust faktiskt är större än risken för vinst. Överväg därför om det verkligen är värt att ge dig in i krypto-världen, och om: gör det med måtta och med omsorg!

Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.