Vad Är Kryptovalutor?

Den första digitala valutan bitcoin skapades i början av 2009. Enligt dess whitepaper som skrevs av en mystisk, okänd person som endast betecknats med ett pseudonym, Satoshi Nakamoto. Den eller de ansvariga till upphovet av teknologin är fortfarande ett mysterium, ingen vet, och om någon mot förmodan skulle veta så har de inte sagt någonting. 

Bland de fördelar som kryptovalutor erbjuder är ofta en av dessa löftet om låga transaktionskostnader gentemot traditionella betalnings mekanismer som vi använder online idag (det finns dock ingen garanti på att transaktionskostnaderna kan fluktuera då crypto tenderar att vara volatilt). Mening med krypto är att det drivs och opereras av en auktoritet som ofta inte är central. 

Bitcoin är inte som någon fysisk valuta som du kan hålla i eller ha i din plånbok som mynt. Istället så är det ett saldo som hålls i en allmän huvudbok eller ledger som det heter. Alla har tillgång till denna huvudboken/ledgern och har därmed också tillgång till att se alla transaktioner som sker, detta gör processen bakom dem mer transparent. Alla transaktioner verifieras av en massiv mängd datakraft. Bitcoin är helt oberoende och är inte backat eller utfärdat av varken banker eller regeringar.  

Förstå Dig På Kryptovalutor

Kryptovalutor är en sammansättning av datorer som driver kod som sedan samlas i något som kallas för blockchain. Blockchain är liksom en kedja av block som alla länkas ihop i ordning och följd. I de här olika kedjorna så sparas alla de transaktioner som görs och de är gjutna i sten. 

Alla datorer visar samma sak vad gäller kedjorna med transaktioner och hur alla blocken ser ut. Eftersom att alla datorer visar samma sak och informationen som sparas ner är gjuten i sten så kan ingen ändra någon transaktion eller dylikt för att manipulera någonting som sker. Allt sker i realtid vilket gör att man kan aktivt kan se samtliga transaktioner medan dem utförs. 

Privata Och Publika Nycklar

Valutor på blockchain benämns som en kryptovaluta. Saldot av de olika mynten förvaras i publika eller privata ”nycklar”. Vad ”nycklar” egentligen betyder är samling av bokstäver och även lite siffror. Alla dessa härstammar från en avancerad algoritm vars syfte var att kryptera dessa serier. De publika nycklarna (du kan jämföra detta med adressen till ditt kontonummer på banken) är adressen som världen har tillgång till och är platsen dit man skickar olika kryptovalutor.

Den privata nyckeln (som exempelvis kan jämföras med pin koden till ditt bank ID) är din privata kod som används för att auktorisera överföringar. Det är viktigt att inte förväxla krypto kassaskåp med nycklarna som används för krypto transaktioner eftersom ett krypto kassaskåp är en enhet (ungefär som ett usb-minne) som förenklar processen att förvara eller sälja/köpa valutor såsom kryptovalutor. 

Slutsats

Idag så är Satoshi Nakamotos identitet fortfarande okänd, men hans skapelse Bitcoin lever och frodas. Bitcoin blev startskottet för en ny värld av digitala valutor som växer för varje år som går. Det är framför allt ett spännande ämne som onekligen har kommit att bli en del av framtiden. Så även om vi aldrig kommer får reda på vem som ligger bakom bitcoin så har han/hon/dem definitivt lämnat ett bestående avtryck på världen. Är du intresserad av att läsa på mer så kan ni gå in här saastanyt.fi.

Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.