Vad är VPN?

En VPN (vilket är förkortning på Virtual private network) ger användaren en möjlighet att med säkerhet ansluta sig till internet. Detta ger dig alltså en möjlighet att ha tillgång till webbplatser som vanligen är utom räckhåll, det kan även förse dig med ett skydd mot folk som försöker spåra din internetaktivitet. 

De allra flesta operativsystem har integrerats med VPN support. Detta innebär att VPN vidarebefordrar i huvudsak all din nättrafik till ett nätverk och det är här alla fördelar kommer in. Detta gör att man till exempel kan komma åt lokala nätverksresurser på distans och kringgå nätverks censur för att nämna några.

Hur kan VPN vara ett bra alternativ för mig?

Folk som inte är lika pålästa på området kanske är lite frågande och undrar därför vad man kan ha för nytta av en VPN. För att enkelt bryta ner det så kopplar en VPN upp din enhet vare sig det är en Iphone, android eller dator mot en server som kan vara lokaliserad i vilket land som helst. Detta ger illusionen av att din anslutning kommer ifrån platsen där servern befinner sig vilket kan vara fördelaktigt. Detta gör att man exempelvis kan undan komma censur eller ha tillgång till sajter som endast är tillgängliga i vissa länder.

Konkreta exempel på vad VPN kan göra för dig 

För att mer konkret se vad en VPN gör och hur den kan förse dig men någon form av värde så har vi upprättat en kortare punktlista, se nedan:

  • Möjligheten att undkomma restriktioner som finns i ditt eget land eller andra och därför få tillgång till särskilda videos eller musik 
  • Att få tillgång till annat material på diverse streaming tjänster såsom exempelvis Netflix som bara erbjuds i särskilda länder
  • Det kan ge dig ett lager av skydd när du befinner dig på publika nätverk så folk inte spionerar på vad du gör
  • Det ger dig möjligheten att dölja din riktiga lokalisering och på så vis ge dig en form av anonymitet på internet
  • Om du sysslar med torrenting kan det vara fördelaktigt då det gör det svårare att kunna logga dig

De mest förekommande syftet för VPN i dag är att omkring komma restriktioner som finns i diverse länder eller för torrenting.

Vilken VPN ska man använda?

All har såklart olika behov när det kommer till varför man behöver en VPN. Vissa behöver en från sin arbetsplats medans vissa personer är mer high tech och väljer att hosta egna servrar eller till och med från sin egen bostad. 

Att skapa en egen VPN server eller hosta den själv kan vara komplicerat, därav är det enklare att använda en känd VPN klient och sedan ladda ner den. Har man dålig koll på VPN klienter titta nedan:

VPN Tips 

  • Adguard VPN
  • Mullvad
  • NordVPN
  • Hola
  • Strong VPN

Alla av dessa har gratis prova-på versioner vilket innebär att man kan testa tjänsten och kolla om det är något för dig innan du betalar för tjänsten.


SlutsatsVPN är ett lysande verktyg som i stort sett kan användas till all typ av internet aktivitet men som sagt så kanske den lämpar sig bättre för vissa aktiviteter än andra. Om du är skeptisk så finns det som sagt möjlighet att prova på gratis innan man binder sig till något som kostar pengar. Är du intresserad att läsa mer så kan du fortsätta hit kasvuvipu.fi.

Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.