Vad är ett VPN? Och behöver du en?

Vad är ett VPN? Och behöver du en?

VPN står för Virtual Private Network, och innebär bara att du får en privat anslutning till internet. Detta innebär att du kan komma åt webbplatser som normalt är lokalt blockerade, samt skydda din historik och data så att ingen annan kan hålla reda på eller hämta data om vilken internethistorik du har.

Vad används VPN till?

Ursprungligen uppfanns VPN faktiskt till olika affärsnätverk så de skulle ha en anslutning där de kunde diskutera och förhandla på ett säkert och privat sätt via internet. Det var särskilt populärt om affärsnätverken var placerade i en mängd olika länder, varigenom de var beroende av att kunna kommunicera via en internetanslutning.

Det är dock inte bara i affärssyfte som VPN används idag. Idag används VPN av ett stort antal människor som av en eller annan anledning önskar en privat internetanslutning. Dessutom används VPN-tjänster ofta i länder där vissa webbplatser helt enkelt är blockerade och inte kan nås när du befinner dig i landet.

Hur fungerar VPN?

I grund och botten fungerar en VPN-tjänst på så sätt att den ansluter din dator, smartphone eller surfplatta till en internetbaserad server. Detta gör att du kan komma ut på internet genom att använda serverns internetanslutning. Om servern är placerad i ett annat land kommer det se ut som att du surfar från det landet där servern är placerad – och därmed kan du komma åt webbplatser, som du normalt inte kan få tillgång till.

Det kan låta som att VPN-tjänster endast används för att komma åt delar av internet som inte tål dagens ljus. Men så är det inte alls.

Du kan nämligen använda en VPN-tjänst för att skydda dig om du använder en semi-opålitlig WiFi-hotspot, där du känner dig övervakad – till exempel om du sitter och arbetar på ett kafé och inte vill använda kaféets WiFi eftersom det finns så många som loggar in på samma Wi-Fi varje dag.

Du kan också använda en VPN-tjänst för att komma åt Netflix och titta på filmer på ett annat lands Netflix-tjänst. Du kan undgå geografiska begränsningar på vissa webbplatser.

Dessutom kan du ge dig själv fullständig anonymitet om du delar stora filer med vänner, så att ingen annan kan spionera eller komma åt dina filer eller fånga vem du är. Och viktigast av allt; Du får i största allmänhet fullständig anonymitet på internet – om du använder en VPN-anslutning.

Vilken VPN-leverantör ska du välja?

Det finns många alternativ för dig att välja när du ska logga in på ett VPN-nätverk och du ska välja den lösning som du tycker är bäst för dig. Du kan till exempel logga in via din arbetsgivares VPN-tjänst eller skapa din egen VPN-server. De flesta väljer dock att använda en leverantör som redan har skapat en anslutning. Det beror på att de allra flesta människor som söker en VPN-tjänst i princip bara vill ha integritet på webben utan att behöva riskera att bli övervakade av människor med helt andra avsikter.

Det enklaste sättet är att ansluta till en eller flera av de befintliga VPN-tjänsterna. Du kan göra detta på din smartphone eller surfplatta, VPN-leverantörerna ger vanligtvis ut appar, men du kan också ansluta via din dator. Du behöver bara ladda ner tjänsten, skapa en profil och sedan är du klar.

Många VPN-tjänster har en kostnadsfri testversion, så du kan testa om du tycker att anslutningen är bra och stabil.

4 bra saker som du kan använda VPN till:

VPN är ett riktigt enkelt verktyg som kan användas till oändligt många saker:

  • Du kan ansluta till ett affärsnätverk, även när du är på språng eller är ute och reser. VPN används i högsta grad av affärsmän som behöver vara i  fortsatt kontakt med företaget hemma, kunder och affärspartners. Och naturligtvis måste kontakten ske så att det inte finns någon risk att någon annan spionerar.
  • Du kan hålla din sökhistorik helt dold från ditt normala lokala nätverk om du behöver. Om du använder ett offentligt WiFi-nätverk kan alla faktiskt följa dina aktiviteter, om de vet vart de ska leta. Om du vill ha viss integritet eller om du vill hålla din sökhistorik dold kan det vara en bra idé att ansluta till en VPN-tjänst.
  • Du kan komma åt geografiskt blockerade webbplatser. Föreställ dig att du är i Kina – här är en mycket stor del av de internationella webbplatserna blockerade för alla medborgare. Genom att ansluta till en VPN-tjänst kan du komma åt en webbplats som om du befann dig i till exempel USA. De lokala blockeringarna undgås alltså av VPN-anslutningen eftersom det helt enkelt ser ut som om du befinner dig i USA och inte i Kina.
  • I stor utsträckning kan du använda VPN för att ladda ner stora volymer av filer. Många fildelningstjänster online fungerar otroligt långsamt för att man helt enkelt håller reda på fildelning. Men om du ansluter via en VPN-tjänst går fildelningen och/ eller nedladdningen snabbare och ingen kommer att kunna bläddra bland filerna du delar eller ladda ner.

VPN rekommendationer

Rekommendationerna för specifika VPN-tjänster beror lite på dina behov och hur van du är vid att använda en VPN-tjänst. Om du helt enkelt använder VPN som skydd vid användning av ett offentligt WiFi-hotspot, finns det en hel del enkla lösningar för dig.

ExpressVPN är ett riktigt bra nätverk eftersom det har en rimlig hastighet och är extremt användarvänligt. StrongVPN är också superbra eftersom de erbjuder en fantastiskt bred upplaga av inställningar – Och slutligen är Tunnelbear också ett riktigt bra alternativ för mer begränsad användning, eftersom Tunnelbear endast tillåter gratis användning upp till 500 mb.

Slutligen kan du också konfigurera din egen VPN-server, men i så fall kommer du inte att kunna komma åt de geografiskt blockerade webbplatserna om du inte reser ut ur landet och sedan ansluter till din egen privata VPN-server.

Alla de bästa VPN-tjänster för Sverige
All rights reserved.